De Risico's van Deepfakes
Deepfakes kunnen serieuze schade aanrichten. Stel je voor dat er een deepfake circuleert waarin een politicus liegt over zijn of haar standpunten. Dit kan het vertrouwen in de democratie ondermijnen.
Daarnaast kunnen deepfakes worden gebruikt voor cyberpesten, reputatieschade of zelfs financiële fraude.
De Potentie van Deepfakes
Aan de andere kant, deepfakes kunnen ook nuttig zijn. Zo kunnen ze worden gebruikt in de filmindustrie om special effects te creëren. Ook kunnen ze worden ingezet voor educatieve doeleinden, bijvoorbeeld door historische figuren tot leven te wekken.
Daarnaast is het denkbaar dat deepfakes in de toekomst worden gebruikt om taalbarrières te doorbreken. Door bijvoorbeeld de stem van een acteur in een deepfake te vervangen, kan een buitenlandse film toch worden nagesynchroniseerd.
De Ethiek van GPTNederlands
De makers van GPTNederlands, net als die van ChatGPT Nederlands overigens, zijn zich bewust van de risico's van deepfakes. Daarom zijn er bij GPTNederlands maatregelen genomen om het misbruik van de technologie te voorkomen.
We hebben Femke van der Meulen, AI-ethicus bij GPTNederlands, gevraagd naar haar visie op deepfakes:
"Het is belangrijk dat we deepfakes op een verantwoorde manier ontwikkelen en gebruiken. Transparantie is daarbij cruciaal. Mensen moeten kunnen zien of ze naar een echte video of een deepfake kijken."
De Toekomst van Deepfakes
Deepfake-technologie is nog in ontwikkeling. Het zal belangrijk zijn om wet- en regelgeving te ontwikkelen die misbruik voorkomt. Tegelijkertijd moeten we de potentiële voordelen van deepfakes niet negeren.